UN CENTRE SOLIDARI

dimarts, 1 d’abril del 2014

VARIATION. DEL TEMA AMB VARIACIONS DE LA MÚSICA BARROCA A LES VARIACIONS DE L'ART CONTEMPORANI



El tema amb variacions és una forma musical molt utilitzada en l'època del barroc en la que una idea original -una melodia, un acompanyament, una simple referència sonora- es  repeteix diverses vegades, incorporant canvis i modificacions en cada nova versió. El resultat és la transformació del punt de partida en una nova realitat artística que, malgrat conservar referències de l'original, ja és una altra cosa. Les variacions són, doncs, un camí cap a una nova obra, des d'una de precedent, pel mètode de la modificació i el canvi constant fins la ruptura amb la idea original i el sorgiment de la nova creació.



El Conjunt Atria, un grup de música barroca, va partir d'aquest experiència per crear l'espectacle que va representar el passat 28 de març al Teatre de Sarrià. Però per anar més enllà de l'època barroca, van enriquir el mètode de les variacions amb l'experiència d'un autor contemporani, l'escriptor Joan Lluís Lluís, autor de "Xocolata desfeta", un llibre d'un únic relat curt repetit cent vint-i-tres vegades de formes diferents. En aquest cas no es tracta de crear una història nova sinó de fer sortir les múltiples possibilitats expressives que tenen les versions d'uns mateixos fets vistos des de punts de vista i formes expressives diferents. 


Sobre aquestes dues experiències, el Conjunt Atria va bastir un espectacle on diverses arts -les variacions- es relacionen en un mateix escenari i amb una mateixa idea. Música, dansa, teatre, pintura i textos ens van fer saltar de Vivaldi i Scarlatti a l'art de rapejar, de les passes de dansa clàssica al moviment contemporani, de les paraules de Laurence Sterne i Joan Lluís Lluís al traç i als colors de la pintora Anna Fando. Tot ben lligat, compenetrat i ple de contrasts interessants que van mantenir l'atenció del públic en tot moment. Llàstima que l'anunci de l'espectacle no expresses tota aquesta riquesa de forma més adient i no fes venir més públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada