UN CENTRE SOLIDARI

dijous, 5 de febrer del 2009

VISITA A LA SAGRADA FAMÍLIA


Arrel de la xerrada del Sr. Jordi Bonet a la Casa Orlandai, el passat 17 de gener uns quants sarrianencs vam gaudir d’una visita privilegiada del temple de Gaudí, organitzada per l’Associació de Veïns de Sarrià i amb la participació del Centre Parroquial de Sant Vicenç de Sarrià. Privilegiada en molts aspectes: pels guies, per les zones a les quals vam tenir accés, les vistes de Barcelona i naturalment, la companyia.
Amb el casc de seguretat ben col·locat, vam escoltar la primera explicació històrica de la Sagrada Família del senyor Jordi Bonet, arquitecte director actual del projecte. Tot i que l’any 1936 els plànols de Gaudí es van perdre degut a un incendi, el Sr. Bonet remarca que la construcció ha continuat respectant la voluntat del mestre gràcies a les pautes de la Geometria, una ciència tan exacta que permet seguir construint el que Gaudí volia, sense la seva presència.
Ja abans d’entrar, a la façana de la Passió, podem observar els primers símbols matemàtics: les formes parabòliques de les columnes de l’entrada i, a l’esquerra, una taula quadrada de nombres que dóna sempre el mateix resultat (33, l’edat de Crist en morir a la creu) tant si sumes fileres, columnes o diagonals.
Un cop dins ens deixem impressionar per la dansa de llum que creen els vitralls, i les característiques geomètriques són encara més evidents. Les columnes comencen amb una base poligonal (un quadrat, per exemple) i a mesura que guanyen alçada, els vèrtexs es van duplicant per aconseguir una superfície cada vegada més suau fins convertir-se en un final circular. De fet, tot el temple és una dedicació a la Natura (columnes amb forma d’arbre, formes d’onades, ...), i com bé sabem, la Natura i la Geometria acostumen a passejar agafades de la mà.
Ha sigut una aventura poder pujar amb la companyia de l’arquitecte Jordi Faulí usant els ascensors dels paletes i les bastides fins el sostre del temple, a més de 70 metres d’altura. Les vistes de la ciutat (i del nostre barri en la llunyania) eren espectaculars, i la nostra situació en l’espai, única: quan es desmuntin les bastides, per poder fer el mateix recorregut que hem fet nosaltres, hauríem d’aprendre a volar!
La Sagrada Família, a més de ser una obra d’art que pot deixar mut a més d’un, és un fàcil i recomanable apropament al món de les matemàtiques, i a les seves infinites aplicacions. Ara sols falta esperar que no es compleixin les conseqüències terribles que pronostiquen els arquitectes degut al pas de l’AVE per no perdre aquest emblema barceloní. I que puguem retrobar-nos de nou en moltes altres sortides sarrianenques.

Maria Cusó i Bruna Julià

Esplai Sant Vicenç del Centre Parroquial de Sarrià.

2 comentaris:

  1. És fantàstic, però...on ho vau anunciar? No en sabiem res!

    ResponElimina
  2. La visita a la Sagrada Família la vam muntar amb la Taula d'Entitats de Sarrià i se'n feia càrrec la Casa Orlandai. Per tant, ho anunciaven ells.
    Intentarem mantenir-vos més informats de les activitats que fem conjuntament amb altres entitats de Sarrià.

    ResponElimina