UN CENTRE SOLIDARI

dijous, 28 de gener del 2016

PER QUÈ ELS ATENEUS SOM CULTURA POPULAR?



Una de les activitats de la mostra Som Cultura va ser el debat sobre ateneus com a entitats creadores de cultura popular. Montserrat Morera, la nostra presidenta, va ser una de les ponents juntament amb els representats del Centre Moral i Cultural del Poble Nou, la Societat Cultural i Esportiva la Lira de Sant Andreu, el Centre Cultural Sant Pere Apòstol i l'Ateneu del Clot. Tot entitats de Barcelona que, aprofitant el fet que es reunien per crear la Delegació Territorial de Barcelona de la Federació d'Ateneus de Catalunya, van participar en aquesta trobada per explicar quina és la seva aportació al món de la cultura popular.

Dues idees van centrar les diferents intervencions. La primera fa referència al conreu de la cultura popular tradicional fet per molts ateneus que han promogut o acollit grups corals, esbarts dansaires, grups de pastorets, diables o gegants, colles sardanistes i altres col·lectius lligats a altres manifestacions folklòriques que han fet una important contribució al manteniment de la identitat catalana, especialment en èpoques de repressió i persecució de la cultura del país.

La segona incideix en al conreu de disciplines com el teatre, la música i la dansa en que els ateneus han fet o acollit propostes innovadores, alternatives i fins i tot transgressores que han fet la seva contribució a la renovació artística i a definir noves cultures populars. És cultura popular tant les aportacions del segle XIX com les del segle XXI i en ambdós casos els ateneus, formats per gent del poble, han estat lloc de preservació, conreu i innovació de la cultura popular a casa nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada