UN CENTRE SOLIDARI

dimarts, 23 de desembre del 2014

SARRIÀ CAMINA PER COLLSEROLA: SANT CEBRIÂ D'HORTA

El districte d'Horta Guinardó connecta amb la serra de Collserola pels barris d'Horta i de Sant Genís dels Agudells, barris que tenen el seu origen històric en les respectives parròquies, punts de referència clau de la població dispersa de l'alta edat mitja. Entre Sant Genís i Horta, un tercer barri -Montbau- també connecta el districte amb Collserola a través d'una església històrica: Sant Cebrià d'Horta. La diferència és que no consta que Sant Cebrià assolís la categoria de parròquia que, en aquella època, també era una demarcació civil. Sant Cebrià fou, doncs, un intent fallit de repoblació dels peus de Collserolla en els inicis de la reconquesta als segles IX i X.

 
Diumenge passat 48 caminaires van endinsar-se a la serra de Collserola per Sant Cebrià d'Horta. Sense un nucli històric, les construccions de la zona són modernes -el barri de Montbau- i els elements que denoten presència humana modestos: a part dels camins, algunes cases disperses, pedreres i fonts. No hi ha masies i, per  tant, tampoc vestigis de camps de conreu.


Passem per les fonts de la Cabra, la Meca i la Serp abans no emprenem una forta pujada que ens portarà als turons de Sant Cebrià i Santa Maria, dalt de la carena. Ens hi passegem una estona i agafem una forta baixada fins a la font de la Llet.

 
 
 
 


Seguim baixant i, finalment, arribem a Sant Cebrià d'Horta. L'església ha estat molt modificada i denota que, malgrat no haver sofert els estralls de les guerres del segle XIX i la Guerra Civil, ha perdut gran part de la seva antiga presència. Forma part d'un petit conjunt d'edificacions habitades per una família de masovers. Fins fa pocs anys havia estat un lloc de trobada i berenador popular, però avui tot just segueix celebrant un aplec anual, pel setembre.



Continuarem baixant fins retornar al barri de Montbau. La tranquilitat del matí hivernal amb pro feines ens fa recordar que estem a les portes de Nadal. Això no treu que ara Sarrià camina! Les excursions del Centre Parroquial de Sarrià i el Centre Excursionista Els Blaus us desitgi unes Bones Festes i un nou any ple de camins i indrets nous per descobrir.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada