UN CENTRE SOLIDARI

dijous, 8 d’abril del 2010

EL DOCUMENTAL DEL MES: BURMA VJ


Divendres 9 i dimecres 28 d'abril a 2/4 de 9 del vespre, al teatre del Centre

Fitxa tècnica
Dinamarca (2008), 84 minutos
Direcció: Anders Østergaard
Guió: Anders Østergaard, Jan Krogsgaard
Producció: Magic Hour Films ApS Productora executiva: Lise Lense-Møller
Muntatge: Janus Billeskov Jansen, Thomas Papapetros
So: Marting Hennel
VO en anglès i birmà

La història
L’aclamat director de cinema, Anders Østergaard, ens apropa als reporters birmans que lluiten per informar des d’un país tan aïllat com el seu. Tot i el risc de tortura i cadena perpètua, els joves de Birmània viuen l’essència del periodisme i insisteixen en mantenir el flux de notícies des del seu país tan tancat. Armats amb les seves petites handycams, els Burma VJ no es detenen davant de res a l’hora de realitzar els seus reportatges des dels carrers de Rangun. El material periodístic es converteix en material de contraban per a treure-ho del país i tornar a Birmània via satèl·lit i a través dels mitjans internacionals. Tot el món ha estat testimoni d’algun fragment del treball dels VJ però, per primera vegada, cadascun d’ells ha estat unit cuidadosament de manera que tots completen una història extraordinària. La pel·lícula ofereix una visió única del periodisme d’alt risc i de dissidència en un estat policial i, al mateix temps, es un document íntegre sobre els històrics i dramàtics fets de setembre de 2007, quan els monjos budistes s’enfrontaren al règim.

Joshua, de 27 anys, és un dels joves periodistes que treballa per a rebatre la propaganda del règim militar. Quan els monjos van portar a terme el pacífic aixecament contra el règim militar, Joshua va ser el líder del seu grup de reporters. Després de dècades d’oblit, Birmània torna a l’escena mundial. Malgrat això, els reporters estrangers tenen prohibida tota l’entrada al país i per tant, Joshua i el seu equip són els responsables de documentar al món sobre els fets que estan tenint lloc. És el seu material el que manté viva la revolució de les televisions de tot el món.

Entre les manifestacions dels monjos, la repressió policial i el foc militar, els reporters emprenen la seva perillosa missió treballant nit i dia per a mantenir al món informat dels esdeveniments que tenen lloc en el seu incomunicat país. El seu compulsiu instint per gravar el que veuen els converteix en lluitadors per la llibertat.

Ràpidament el règim és conscient del poder de la càmera i els reporters són constantment perseguits pels agents del govern que veuen als mitjans sabotejadors com la major presa.

Durant els turbulents fets de setembre, Joshua es bat entre l’esperança i la desesperança. Intenta seguir la pista dels seus reporters en els carrers mentre el gran aixecament es desenvolupa i arriba a la seva tràgica fi. Amb Joshua com a lent psicològica, la condició birmana es converteix en tangible per a l’audiència global de manera que la podem entendre, sentir i olorar.

El director
Anders Østergaard va néixer el 1965. L’any 1991 es va llicenciar en periodisme a la Danish School of Journalism. Va treballar el tema de drets d’autor per a una agència publicitària i com a investigador en programes documentals. Guardonat amb el premi al Millor Documental al Festival de Cine d’Odense al 1999 per The Magnus, és el guionista - director de la coproducció internacional Tintin et Moi (2003) –estrenada l’any 2007 dins del cicle El Documental del Mes– i el documental Gasolin (2006).

Premis i festivals
Nominat als premis Oscar al millor documental, EUA, 2010
Premi al millor muntatge documental, Sundance Film Festival, EUA, 2009
Premi Joris Ivens i premi dels drets humans en IDFA (Festival Internacional de Documentals d’Àmsterdam), Països Baixos, 2008
Premi al millor documental i premi Amnistia en CPH:DOX (Festival Internacional de Documental de Copenhague), Dinamarca, 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada