UN CENTRE SOLIDARI

dimecres, 8 d’octubre del 2014

PLATAFORMA DEFENSEM EL PARC DE L'ORENETA: REIVINDIQUEM CANTANT


Les orenetes ja han marxat o estan a punt de fer-ho. Amb el temps que fa costa saber si encara emigren a la tardor o si es queden entre nosaltres a passar l'hivern, com sembla que ja fan les cigonyes. Però la Plataforma Defensem el Parc de l'Oreneta segueix entre nosaltres i és ben present a la Festa Major. El dia d'inici, el pregoner i poeta Frederic Bou va fer esment de la causa que defensa:

I en el Parc de l'Oreneta,
fins i tot al seu entorn,
que cap obra sigui feta
i que mai tallin cap tronc.

Però no feia falta la menció del poeta per a que els membres de la Plataforma plantessin la taula de recollida de firmes en contra del projecte d'urbanitzar una part del Parc. Ni, en finalitzar el pregó, per intentar fer sentir la seva veu de protesta. En aquest cas, però, el gran nombre de decibelis ambientals ho va posar difícil.

 

La veu de la protesta va ser cantada, una gran idea. Es tractava d'interpretar una versió en català de la coneguda cançó de Pete Seeger, Preservemos el Parque Elysian. Per tal que la cantada fos ben participativa, la Plataforma va distribuir papers amb la “versió sarrianenca Festa Major 2014” de la lletra. A més, havia penjat del seu bloc l'enllaç a l'àudio original, de 1966.

 
Malgrat que des de 1967 la cançó es cantà a casa nostra en la seva versió original en castellà, que sapiguem no es va traduir al català fins que Josep M Espinàs la va adaptar per al disc Xepi, xepi, xip, xip, del grup de cançó infantil Els Xipis, l'any 1971, amb el títol “El parc del meu barri”. Potser ningú recordi aquest grup. Va ser una de les moltes iniciatives de promoció del català en aquells anys de nul·la presència de la nostra llengua a les escoles. Cantava en actes i festes populars, als mitjans de comunicació i va enregistrar quatre discs. I es dóna la circumstància que va néixer a Sarrià, estava format per nens i nenes sarrianencs i va actuar per primer cop davant el públic al Teatre de Sarrià.


Aneu al minut 6:40

Com a entitat adherida a la Plataforma, animem a utilitzar la versió de Josep M Espinàs en les futures protestes cantades, amb els canvis necessaris per fer referència al Parc de l'Oreneta, i/o a utilitzar l'àudio del disc de Els Xipis com a banda sonora dels seus actes. D'aquesta manera la reivindicació actual permetrà recuperar aquest petit episodi de la història del barri.

El proper acte previst és una taula informativa i de recollida de signatures el dissabte 11, a les 12h, a la plaça de la Vila, moment i lloc de la diada castellera. Potser serà massa just....
 

1 comentari: