UN CENTRE SOLIDARI

dissabte, 24 de gener de 2015

FESTA O FESTES DE SANT VICENÇ

Dijous 22 de gener: Sant Vicenç, màrtir del segle IV, víctima de la persecució dels cristians en temps de l'emperador Dacià. Patró de la parròquia de Sarrià.

Donada l'època de l'any de fred hivernal, la celebració de Sant Vicenç ha estat una festa tradicionalment d'interiors. I durant segles, cap interior més gran a Sarrià que l'església parroquial. Així, doncs, la festa de Sant Vicenç tenia un seguit de celebracions dins l'església on la gent passava bona part del dia, amb cadires i estris de casa per major comoditat i fins i tot un braser per burlar el fred. Així va néixer el Rosari Pastoril que avui dia encara es canta reduït, això si, a una mínima expressió. 

No hi havia festa al carrer? Poca cosa en sabem, fora de la processó. Precisament aquest any s'ha recuperat l'estandart que durant anys encapçalava la participació del Centre Parroquial en la processó que es feia temps enrere. Aquest any ha estat present en l'eucaristia i el concert posterior prenent el protagonisme al penó de l'Orfeó Sarrianenc.


++
Precisament l'Orfeó Sarrianenc va obrir el concert posterior a la celebració eucarística. Dirigit per Bàrbara Gondek va interpretar Jesús és nat aquesta nit, de Mn àngel Obiols, el fundador de l'Orfeó,  i Krinitsa, popular ucraïnesa.


Després va ser el torn de l'orquestra The Ripieno Consort, dirigida per Àngel Vilagrasa. Era el primer any que participava a la festa i van oferir la seva especialitat: música del barroc.


I, finalment, l'Orfeó Sarrianenc, cantaires d'altres corals sarrianenques i solistes del Cor Dyapson van interpretar el  tradicional Rosari Pastoril, de Francesc Forns i Sabaté (1824-1910), i la Salve, de Miguel-Hilarión Eslava y Elizondo.

Malgrat algun error de tempo, bona interpretació del Rosari Pastoril. I per acabar, trobada a la sagristia de tots els assistents  per compartir ressopó, en molts casos sense haver sopat.

Vegeu el reportatge fotogràfic sencer

-----o0o-----

Dissabte 24 de gener. Ja fa dos dies de la festa de Sant Vicenç. Tot sembla acabat, però alguna cosa es mou al carrer. Uns cartells anuncien "Festa de Sant Vicenç. Dissabte 24 de gener" Com? No havíem quedat que Sant Vicenç era el dia 22?


Algú vol fer celebració de Sant Vicenç, al carrer. En ple hivern i amb tot d'ingredients de Festa Major: cercavila, dinar popular, actuació per a infants, xocolatada, concerts.... Només un dia, així que de Festa Major, res : Festa Menor. Però, sobretot, al carrer. I com que hi fa fred i no podem portar el braser de casa -bàsicament pel seu desús- correfoc i fogueroles, una mena de foguerons de Sant Antoni mallorquins. I és que no fa pas tants dies de Sant Antoni -és el 17 de gener- i ja se sap que els sant tenen capvuitada.

Les tradicions són vives perquè canvien. O neixen perquè s'innova. Sarrià estrena Festa Major d'Hivern dins la més estricta tradició, però caldrà veure si la novetat arrela. De moment només cal desitjar que passeu un bon dia i cridar Visca la Festa Menor de Sarrià!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada