UN CENTRE SOLIDARI

divendres, 4 de març del 2011

TEATRE: MIRACLE A LA CASA NEGRA


Divendres 4, a les 21'30h, al Teatre de Sarrià
Una de les quatre obres finalistes del Primer premi Teatre de Sarrià. Vine i opina sobre la seva qualitat!

Sinopsi de l'obra
En una trobada familiar per parlar de l’herència de la casa, el pare està atrafegat per arreglar una canonada d’aigua, l’enèsima avaria d’una casa vella que constantment necessita atenció i que avança inexorablement cap a un estat ruïnós. El to, en alguns moments humorístic, contrasta amb el contingut dramàtic de l’argument que es desgrana al llarg de l’obra: unes relacions familiars marcades pels fets històrics i alhora dramàtics del seu país, Txèquia, que han condicionat la vida de la família i que els porten a desenterrar les seves ports i els silencis amagats durant anys perquè, igual que la casa surtin del seu estat ruïnós.

L'autor de l'obra
Milan Uhde va néixer el 28 de juliol de 1936 a Brno capital de Moravia. Es va graduar a la Facultat de Filosofia de l’Universitat de Masaryk txec i rus. Durant deu anys va treballar com a redactor de l’important revista literària de Brno, Host do domu (casa d’hostes), posteriorment prohibida pel seu to dissident. Del 1967 al 1971 va treballar coma professor extern de l’Acadèmia d’Arts Escèniques Janácek. El 1971 es va doctorar en Filosofia.
El 1968 Txecoslovàquia va ser ocupada per les forces soviètiques. Milan Uhde va continuar escrivint sota pseudònim, però el 1972, passa a ser un autor prohibit per la seva escriptura contestatària fins la “Revolució de Vellut” l’any 1989.
Després de la caiguda del comunisme Milan Uhde es va dedicar a la política com altres escriptors i intel•lectuals silenciats, va arribar a ser Ministre de Cultura (1990), President del Consell Nacional Txec (1992) i President del Parlament Txec (1993-1996).
Actualment, dóna cursos de creació literària, també escriu teatre i televisió. És autor de nombrosos contes, obres de teatre, guions de ràdio, televisió i cinema.
Té una extensa bibliografia teatral de les que destaquen: El rei Lavra (1964), Els testimonis (1965), El recaptador (1966), Jaque-mate, Vostra Majestat (1969), Assassinats a Vera Cruz (1970), El senyor de les flames (1977), per aquesta obra va rebre el premi Tom Stoppard, Venut i venuda (1987), Miracle a la casa negra (2004), és considerada la millor obra dramàtica txeca escrita després de la caiguda del comunisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada